2008-08-04

Sent skola syndarna vakna

I fyra av Sveriges största tidningar - DN, SvD, Expressen och Aftonbladet - kan vi idag läsa att 14 tunga moderater kräver att FRA-lagen ska rivas upp.

Det är på tiden.

För inte många år sedan var Moderaterna ("de gamla") ett parti som värnade om individens frihet, integritet och att staten skulle utöva så lite makt mot medborgarna som möjligt. Individer skulle få ta eget ansvar inom ramen för de ramverk som utgör samhället.

Varför hela partiets fundament raserades i samband med att partiet blev "nytt" är mycket oklart. Det kan inte handla om annat än att man i den inre kretsen av partiet satte sig ner och författade en dold agenda. En del av agendan är med största sannolikhet att med hjälp av falskt publikfrieri tona ner partiets forna inriktning. Av detta har det blivit ett komplett och fullständigt moras.

Det är lätt att med nostalgi se tillbaka på det gamla. Det fanns en tid då ståndpunkterna i partipolitiken var glasklara. Vi hade en tydlig skiljelinje mellan socialdemokrater och moderater. När Palme och Bohman drabbade samman i verbala anfallskrig sågs meningsmotsättningar i positiv bemärkelse. Det gick att förstå vilket parti som stod för vad.

De nya moderaterna har mycket gemensamt med socialdemokratin. Ett av syftena med omformeringen av moderaterna måste enbart ha syftat till att locka över socialdemokratiska väljare som tröttnat på betongsocialdemokratin. Resultatet av detta ser vi idag. Moderaterna är ett parti som gjort ALLA besvikna. Moderater är förtvivlade för att de har blivit bedragna på sin egen politik och socialdemokrater är förtvivlade över att de blivit bedragna med den politik de trodde sig rösta på.

Vem tycker om de nya moderaterna? Antagligen väldigt få. Moderaterna är idag ett av de absolut tystaste partierna. Fredrik Reinfeldt - i en rad diskussionsforum på nätet betitlad omväxlande "den onde" och "baby face" - sticker huvudet i sanden. Under FRA-omröstningen var han inte ens närvarande utan visade sig i pressen iförd pajasmundering i samband med fotbolls-VM. Beatrice Ask, den så kallade justitieministern utan uns av formell högre utbildning, syns inte till. Borg är tyst, Bildt tiger som muren och övriga toppmoderater syns inte heller till. De har medvetet rört sig in i dimmaorna i tron att missnöjesstormarna ska lägga sig.

Stormarna kommer inte att lägga sig av skäl enligt ovan. Moderaterna har diskvalificerat sig i politiken för lång tid framöver. Reformen till "De nya Moderaterna" var ett gigantiskt och irreparabelt felsteg. Moderaterna saknar all chans att få väljarstöd att tala om i nästa val. Jag känner många moderater som skäms in i märgen över sitt parti. De säger att de inte känner igen sig och att de inte vill eller kan motivera partiets politik. För ett parti, vilket som helst, är sådana yttringar alarmerande. Tydligen har moderatledningen valt att ignorera detta.

Det som gäller för moderaterna gäller också för Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna. Man har svikit alla sina ideal och därmed väljarna och man tiger liksom moderaterna som muren. Detta kommer att med kraft straffa sig i nästa val.

Det framstår som fullkomligt obegripligt att politikerna inte bemöter folkets vrede med saklig argumentation och debatt. Sannolikt saknar man rimliga argument och klamrar sig istället fast vid FRA-beslutet i en slags förhoppning att de tre partierna tillsammans ska uppvisa sammanhållning och regeringsduglighet.

Regeringen har med sitt agerande i FRA-frågan lyckats med konstycket att visa sig totalt odugliga, både vad gäller att styra landet men framför allt att möta väljarna i en tvåvägsdebatt.

Egentligen borde vi som medborgare kräva omval. Ett så omfattande politiskt bedrägeri måste straffa sig. Omedelbart.

4 kommentarer:

Anonym sa...

,Sannolikt saknar man rimliga argument och klamrar sig istället fast vid FRA-beslutet i en slags förhoppning att de tre partierna tillsammans ska uppvisa sammanhållning och regeringsduglighet.,

De tre partierna? Är de inte fyra, eller är det något du inte räknar med? :-)

roy-egon sa...

Anonym sa...
De tre partierna? Är de inte fyra, eller är det något du inte räknar med? :-)

Harkel... du har så rätt. I stridens hetta var jag "otydlig" med detta. ;-)

/R-E

Anonym sa...

Eller också väntar de på att motståndet ska slå sig trötta med bemötandet av samma argument så de kan komma senare i höst med något nytt och då hoppas på att många av motståndarna har gett upp och återgått till sitt normala liv igen.

Om man är lite cyniskt lagd kan man också tänka sig att de väntar på ett terrordåd (obs, ett islamistiskt, ETA's senaste betydde noll i debatten) att hända i en relativ närhet och då direkt sticka fram och säga "just därför behöer vi FRA-lagen".

Gun Svensson sa...

Det är klart att det uppstår problem när en så stor grupp i de egna leden tar till orda. Då spricker ju den bild av motståndarna, som man hittills målat upp d v s piratpartister, anarkister, nyliberaler, drogliberaler, paniskt rädda eller konspiratoriskt lagda människor. Jag utgår från att dessa 14 och jag vet åtminstone en även här i Norrtälje, som idag kommenterat på min blogg, kan man inte klassa som tillhörig någon av dessa "sanslösa" människor. Då om inte förr kanske man inser sakens allvar.