2009-06-25

Förruttnelsen i den svenska rättsstaten

Jag har nu fullständigt tappat tålamodet över statens vidriga övergrepp på medborgarna. I den så kallade (jag anser att det var en fars) rättegången mot Pirate bay-männen mörkade domaren med sitt samröre med företrädare för mediaindustrin. En nämndeman som var med i Svenska tonsättares förbund blev däremot ombedd av sagda domare att inte delta i rättegången under förespeglingen att en jävsituation kunde uppstå.

Nu har hovrätten - vilket ytterligare befäster förruttnelsen - kommit fram till den skrämmande slutsatsen att domare Tomas Norström inte var jävig trots sitt frotterande med målsägarsidan. Det finns nu all anledning att fråga sig vad rättsväsendet tolkar som jäv. Det finns ingen anledning att inte tro att man inom rätssväsendet deltar i med mediaindustrin gemensamma Rotary-möten, "intresseföreningar" eller rent av ordnar. Vi har nu tydliga tecken på ett skuggväsende. En rättsstat som inte bara är urholkad utan mer ter sig som ett absolut vakuum. Ett icketillstånd.

Vomering kan vara en naturlig reaktion på hovrättens uttalande och om inte det så åtminstone en gastkramande obehagskänsla. En iskall ilning i magen. Så, jag tillåter mig att kräkas på Tomas Norström och hans gelikar. I fonden gnuggar mediaindustrins advokater sina händer och gör tummen upp i kulissen till domarnas belåtenhet. De har varit "duktiga" och lydiga.

Så, vad händer härnäst när målet tas upp i hovrätten? Varför skulle vi tro att ett domslut inte baseras på rättsväsendets enskilda jusristers egna intressen?

Inga kommentarer: