2009-06-30

Ministerium für Staatssicherheit

Du gamla du fria, du fjällhöga nord... Texten känns som en slag i ansiktet och som lyriken vore speciellt framtagen av ett statskontrollerat propagandaministerium. Vi har ingen frihet kvar.

Det senaste övergreppet mot medborgarna är en utökning av FRA-lagen som ger SÄPO rätt att spana i kabelburen trafik. Det är mycket oklart vad målet med denna spaning är, men rätten kan i förlängningen medföra mycket obehagliga konsekvenser.

Innan nittiotalet var det ingen som kunde tro att vi en dag skulle ha passerat det som beskrivs i Orwells bok "1984". Det pyramidalt beklämmande - för att uttrycka sig i mycket milda termer - är att statsmakten fortsätter att ge sina egna övervakningsorgan mer och mer utökad rätt att kartlägga och förfölja - för det handlar om förföljelse - medborgarna.

Vi är snart i en totalitär kommunistliknande diktatur. Staten har givit sig rätten till full insyn i människors liv. Idag kan det verka osannolikt - kom då ihåg att det som redan skett tidigare var osannolikt - men steget till kartläggning och registrering av medborgarnas politiska åsikter är inte långt. Inte alls. Åsiktsregistrering har ju skett tidigare, då i illegal form, men nu ges möjlighet att legitimt registrera. Med enkla argument kan statsmakten drapera sig bakom utsagor om "skydd mot terrorism", "förhindrande av skadande av staten" och motsvarande. Naturligtvis kommer statsmakten att anse sig ha full rätt att dela och sälja information till främmande makt och varför inte - i privatiseringens namn - även med utvalda företag.

Vi har inte så mycket kvar att lära av de väl utvecklade tjänster och mekanismer man hade i Sovjetunionen, Östtyskland, Albanien och Nordkorea (då i presens) för att nämna några.

Så, vad kan vi göra? Ärligt talat vet jag faktiskt inte. Vi har passerat en gräns där förloppet känns irreversibelt. Det enda konkreta instrumentet jag kan se är uppror eller revolution.

Demokratin som vi känt den är död.

Inga kommentarer: