2007-10-01

Svensk miljö, var kommer hotet ifrån?

Sverige för en något underlig miljöpolitik. Det konstateras att klimatmiljön i Sverige är hotad och att den kommer att rubbas i framtiden. Detta ifrågasätter jag inte.

Vad jag däremot ifrågasätter är om miljöhotet kommer innefrån Sveriges gränser. Jag håller för troligt att så inte är fallet, vilket osökt leder tankarna till att miljöbeskattningen i Sverige är vansinnig och inget annat än populistisk.

Under förespegligen att miljön ska värnas höjer man bränsleskatter och inför biltullar. Kostnaden för "ful" el ökas. För att börja med det sista först kan vi konstatera att inga statliga insatser över huvud taget har gjorts för att minska utbredningen av "ful" el. Med ful el avses el som inte är framställd på ett miljöacceptabelt sätt. Istället för att straffa medborgarna måste staten ta sitt ansvar och avsätta resurser för att premiera "fin" el.

Sedan har vi trängselskatt. Syftet påstås vara att förbättra luften i innerstaden. Detta kan avfärdas som ren gallematias. Effekten är försumbar, människor tar bilen i alla fall, oftast därför att det inte finns vettiga kollektiva färdmedel. Fanns sådana skulle benägenheten att åka kollektivt öka markant. Vidare gäller att luften i Stockholm inte alls blir bättre med trängselskatt. Det som händer är att bilisterna trängs på Essingeleden eftersom man ännu inte byggt någon kringfartsled. Stockholm är alltså en helt skandalös propp mellan norr och syd. Den ökade Essingeledstrafiken genererar omfattande mängder avgaser då bilar tvingas köras i s-l-o-w m-o-t-i-o-n på grund av trängsel. Stockholmarna kan gott inhalera dessa gaser som straff för sin egen dumhet. Dumhet att låta införa trängselskatter.

De ökade bränsleskatterna slår hårt mot folk i landsbyggden. Det heter från Stockholmshåll - inte för intet staden kallas "idiotmagneten" - att människor måste vara beredda att flytta om man anser att drivmedelspriserna är för höga. Maken till dumheter är svåra att finna. Att förespråka en avfolkning av mindre orter på landsbyggden visar monumental trångsynthet och okunskap.

Sedan måste vi nyktert fråga oss varför politikerna ljuger om var ifrån miljöhotet kommer. Det är helt säkert att den inte kommer inomlands ifrån utan nere ifrån Europa. Politikerna borde därför fokusera på att förmå utländska regeringar att ta sitt miljöansvar. Men icke. Istället beskattar man sönder svenska folket samtidigt som man yrar, som drogade höns, om att skatterna sänks.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet!! Jag håller med dig

Anonym sa...

Att bränsle blir dyrare på grund av höjd skatt drabbar visserligen folk utanför storstadsområdena, men helt rättvist blir ju livet aldrig. Jag som bor i Stockholm skulle vara själaglad om jag hade en norrlännings bensinkostnad om jag samtidigt fick dennes boendekostnad. Stockholmarna tjänar mest i landet och har minst pengar kvar i plånboken när allt är betalt.

Anonym sa...

Grön skatteväxling är bara positivt. Med skatt på olja och gas får vi lägre utsläpp än annars. Med skatt på arbete får vi högre arbetslöshet. Lätt val!