2007-08-30

Microsofts mjukvarumonopol och affärsmetoder

Det pågår arbeten med att standardisera elektroniska dokumentformat och återigen har Microsofts maktposition inneburit att man med påtryckningar och i kraft av sin marknadsdominans lyckats påverka Sveriges beslut gällande val av standard för dokumentformat. Det har tidigare tagits fram en öppen standard men som inte godkänts av Microsoft. Det har nu i en annan process visat sig att Microsoft köpt röster av sina affärsalierade och därmed lyckats välta det tidigare valet av standard. detta är bekymmersamt.

Det finns inget land i världen som är så Microsoft-trogna som Sverige. Medan man i andra länder oftast har ett sunt avvaktande och stannar kvar i både äldre Windows-versioner och Office-versioner, uppgraderar svenska kommuner, landsting och företag så fort som möjligt. Till vad nytta kan undras. Det är egentligen inte ekonomsikt försvarbart varför man hela tiden är beredd att gräva ner stora summor i licenskostnader. Det har sitt pris att vara early adopters.

Det finns fullgoda alternativ till både Windows och MS-Office i de fall där man bara behöver använda kontorsdatorer utan program som specialskrivits för Windows och/eller .NET-plattformen. Ett sådant alternativ är Linux. Distributionen Ubuntu vinner mark och är utmärkt val för desktopen, både för offentliga insutitioner och företag, likväl som för privatpersoner. Lika enkel att använda som både Windows och Mac OS X. I Linux-versioner brukar också OpenOffice ingå redan från början, men om så inte är fallet kan det läggas på i efterhand. Både Linux och OpenOffice är kostnadsfria open source-produkter. Det är också värt att notera att OpenOffice kan användas med en rad plattformar, däribland både Windows och Mac OS X.

Nu säger belackare att Linux och OpenOffice ger ett högre TCO (Total Cost of Ownership). Idag är det inte sant. Idag är kunskapen om Linux och hur det konfigureras och administreras stor i branchen och det är lätt att få tag i kunnig och anställbar IT-personal. I och med det går det att använda en alternativ plattform utan egentliga mjukvarukostnader. Utomlands har man i flera fall faktiskt övergivit Windows-plattformen till fördel för Linux. Tyskland är ett sådant exempel.

Att Microsofts dokumentformat nu väljs efter påtryckningar är ett uppenbart bekymmer både när det gäller öppenhet och möjlighet att i framtiden utveckla och påverka standarden. Vi har i Sverige återigen blivit inlåsta i Microsofts maktmonopol.

I oktober kommer Microsofts främste politruck, Steve Ballmer, till Sverige inför lanseringen av Office Persformancepoint server 2007. Besöket gäller bara inbjudna gäster och det finns all anledning att fråga sig vilka dessa gäster är och vilket inflytande de har i sina respektive organisationer. Ballmer ska också träffa studenter, men inom de naturvetenskapliga och tekniska disciplinerna brukar Microsoft-skeptisismen vara stor, så förhoppningsvis har propagandamaskinen begränsad framgång där.

Inga kommentarer: