2007-09-03

1984, fildelning och vanföreställningar

Då var det dags igen. Den senaste propån är att teleoperatörer ska tvingas jaga fildelare. Ännu ett led i övervakningsvansinnet. Vad man i vanlig ordning inte har förstått är att fildelning som teknik inte är av ondo. Det är distribution av upphovsrättsskyddat material man menar men förstår det inte.

Fildelning är en utomordentlig teknik för att lastbalansera dataströmmar i nätverk. Istället för att ha en mammutserver med en enorm nätverksbandbredd kan man ha en liten med begränsad bandbredd. Den lilla servern skickar data till en eller flera noder i nätet som i sin tur skickar det vidare till andra som också behöver datat.

Utan att förstå meningen med tekniken reagerar nu politiker igen mot bättre vetande. Tekniken kan användas för att distribuera legitimt data som open source-produkter, egenproducerat videomaterial, podradioutsändningar med mera. Beatrice Ask är inte utbildad jurist och saknar all form av kunskap. Att hon anammar resultatet av en utredning, vars konklutioner var givna på förhand, var att vänta. Att hon sitter i en borgerlig regering vars partier säger sig värna om individens fri- och rättigheter har hon glömt eller aldrig förstått. Arbetsuppgiftens komplexisitet står i omvänd proportion till kompetensen.

Personer som distribuerar upphovsrättsskyddat material kommer att luta sig tillbaka och använda krypterade tunnlar, onion routing och proxys. Sålunda kan operatörerna tvingas att slösa energi och arbetskraft på att analysera nätverkstrafik till ingen som helst nytta.

Inga kommentarer: