2007-09-06

Amerikansk Internet-centralisering

Att Sverige via Telias nät kopplats bort från det Amerikanska Internet-stamnätet är mycket obehagligt. Skälet sägs enligt IDG.se vara att man iaktagit en onaturlig trafikökning i nätet. Det häpnadsväckande är att det inte verkat handla om throttling utan ren bortkoppling.

Den grundläggande Internet-arkitekturen är per se decentraliserad. Att det administrativt inte är på det sättet är uppenbart när Telias nät spärras i amerikanska core routers. Internets sårbarhet visas i sin allra tydligaste form.

För att hårddra denna incident går det att fråga sig hur samhället skulle klara sig i ofred. Många samhällsfunktioner står och faller idag med TCP/IP-baserad kommunikation. IP-telefoni är ett exempel. I ett läge där USA anser sig - i egenskap av världspolis - behöva utöva kraftiga påtryckningar på ett land behöver man bara släcka backbone-trafiken. Sålunda är Internet i sig ett maktmedel.

Att uppbyggnaden av Internet2 pågår betyder inte att det kommer att skapas redundans. Så länge ryggraden befinner sig inom samma landsgränser kan Internet aldrig betraktas som så decentraliserat det en gång var tänkt att vara.

Inga kommentarer: