2007-09-25

Förlorat hyreskontrakt: Dags för Public Outroar

Paret Thomas Laurén och Ingela Sundkvist fick sin lägenhet förstörd i en brand. De förorsakade inte branden och var sålunda offer för olyckliga omständigheter.

Som detta inte vore nog beslöt hyresvärden att frånta dem kontraktet på lägenheten. Att det kunde ske beror på en lagformulering i jordabalken som säger att återkallande av hyreskontrakt får ske om bostaden inte är beboelig. Efter renoveringen gick kontrakten till en annan hyresgäst.

Denna lag framstår som fullständigt vansinnig i perspektiv av hur den nu använts. Tingsrätten har i denna tvist gett hyresvärden rätt. Det må så vara att tingsrätten i det här fallet gjort en rabiat tolkning av lagen, men det borde gå att övertyga rätten om orimligheten att ge kontraktet till annan part efter renoveringen av lägenheten. Denna argumentation har tydligen misslyckats.

Vi ska ha klart för oss att tingsrätterna i huvudsak är sammansatta av politiskt tillsatta klåpare. Dessa amatörtyckare har ingen som helst juridisk utbildning och det bisarra är att de är i majoritet i förhållande till de lagburna. En sådan sammansättning måste - nu i ett bredare perspektiv - ifrågasättas. Att man fattar domslut som så gott som alltid överklagas innebär dessutom fullständig och total kapitalförstöring. Kapital som som inkommer via skatter.

Normalt har tingsrätter möjlighet att tolka lagar lite ledigare och med en bredare betraktelse av omständigheterna i ett mål. I parets fall har tingsrätten inte på något sätt satt situationen i kontext och jag håller för troligt att nämdemännen antingen - vilket är vanligt - är senila åldringar eller medelålders politiker vars kompetens står i omvänd proportion till nämdemannauppdragets krav.

Det finns flera exempel på att nämdemän suttit och sovit i rätten, att man på grund av dålig hörsel inte uppfattat vad som sagts, eller att man på grund av svag syn inte sett bevismaterial. Likväl är man i de fallen med och fattar beslut. Ett uppenbart hot mot rättssäkerheten.

Avslutningsvis; jag håller för troligt att det nu kommer att utbryta ett public outroar - eller som skymningspressen brukar uttrycka det; "läsarna rasar". Blir mediastormen stor, vilket det redan finns tecken på att den blir, kommer hyresvärden att pressas till att krypa till korset och göra avbön. Att denne sedan måste rätta till sitt orimliga agerande är en självklarhet. Tack vare Internet kunde vi läsare upplysas om historien för att sedan gemensamt vidta åtgärder för att förmå hyresvärden att ta reson. Domstolshandlingarna är offentliga och hyresvärdens namn- och adressuppgifter finns att läsa där. Låt oss skrida till verket.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag känner till detta par som blev av med sin lägenhet. Jag förstår att hyresvärden passade på att bli av med detta gangsterpar. En snyfthistoria, inget annat.

Anonym sa...

Vänta nu, du menar alltså att nämndemännen misslyckas med att tolka det som SvD skriver som "Enligt Jordabalken har en fastighetsägare rätt att häva kontraktet om lägenheten skadats så svårt att den blivit obeboelig." och på så sätt få en hyresgäst avhyst.
Lagen verkar ju så pass enkel att en vanlig svensson begriper sig på den.
Nämndemän får också förklarat för sig hur lagen ska tolkas av lagmän innan de ska avgöra dom, men du menar ändå att de dömer fel?

Att en rådman i Länsrätten somnade har man ju hört, men att detta ska ha hänt i tingsrätt och att det dessutom ska handla om att folk inte hört eller sett bevis har jag inte heller hört talas om, källa?

Sen menar du att man ska få hyresvärden till att "krypa till korset", vem säger att han har agerat fel? Kom ihåg att du har ytterst bristfällig information att hantera från artikeln, huset kunde mycket väl ha brunnit ner såpass att det klassats som obeboeligt (vilket en tingsrätt tycks ha varit överrens om) för att sedan bygga ett nytt, modernt och antagligen bättre rustat hus varpå ett nytt kontrakt skulle betyda ny hyra. Detta verkar ju inte ens beröras av artikelförfattaren men kan så mycket väl vara.

Sen kan väl en relativt vanlig situation vara så enkel att hyresvärden ville bli av med den inneboende familjen och avhyste dem när han fick chansen, vilket är helt lagligt. Tänk hur kul det skulle vara om folk som hade inneboende plötligt inte fick avhysa denne från sitt hem när denna inneboende börjar bli kaotisk.

Anonym sa...

Gangsterpar eller ej, de skall inte behandlas på detta sätt av sin hyresvärd, så är det bara.

Är det hunden du är rädd för?

Thomas & ingela är två väldigt hjärtliga och varma personer, ingenting annat. och att sitta och peka ut dom anonymt som ett 2gangsterpar2 är både fegt och felaktigt.

Anonym sa...

"Jag känner till detta par som blev av med sin lägenhet. Jag förstår att hyresvärden passade på att bli av med detta gangsterpar. En snyfthistoria, inget annat.
2007-09-25 20:38"
Och du är självklart anonym.

Modig du är. Se litegrann bakom folks utseende, och upptäck trevliga människor istället.

Vad skulle DU tycka om att alla dina fotografier på barn, släkt, vänner och ärvda möbler brann upp?

Detta så kallade "gangsterpar " som du kallar dem UTAN någon som helst källa, har aldrig vanskött vare sig lägenhet eller boende, tvärtom. de har heller ALDRIG stört sina grannar.

"Gangsterparet" har dessutom tre stycken väluppfostrade ungar.....

nejdu, det där var både ett opassande och smaklöst inlägg av dig, " anonym".
( villl bloggägaren ta bort mitt tidigare inlägg? jag vill behålla detta istället.9

// Maria M

Anonym sa...

Maria M. Väluppfostrade ungar ör de nog inte. Hela familjen har ju suttit i fängelse.

Unknown sa...

Om nu orsaken till branden var ett gammalt proppskåp så är det väl snarare så att det är hyresvärden som är ansvarig för branden och därmed skadeståndsskyldig till hyresgästen...

Anonym sa...

Idiot som sitter och smuttskastar ett fint par som dem. de är ett ett hederligt par som inte gör någon annan illa. stakars dem som blev av med lägenheten.

Anonym sa...

Jag känner till denna osympatiska profitjägande värd, som tjänade sina pengar på att köpa fastigheter genom att blåsa vanligt folk på bilar på 60-70 talet. Och nu fortsätter han i samma stil med sina fastigheter, att sälja svarta lägenheter.
Kan ni bevisa att han visat någon som gått via bostadsförmedlingen, så är ni bäst.
Har med hjälp utav andra fått en blick över hans förmögenhet som nästan sträcker sig över 9miljoner och hans fru nära 3 miljoner, och då pratar vi om VITA pengar. Förmodligen är hans svarta förmögenheten antagligen det tredubbla. Och dem pengarna gömmer han i Schweiz eller Akelius på Cypern. Och ändå har han mage att i tingsrätten säga att han tappat hår pga uppbyggnaden av lägenheten (300 000kr) som han sedan säljer till ett högre pris.
Fy vad vidrigt.
Jordbalkslagen från 1907 är ju helt horribel. Och att man går efter den 100år gör det inte bättre.
Visst är det en lag att hyresvärden har rätt att vräka hyresgästen om en lägenhet totalförstörs och inte går att återbygga, men den lagen är det dags att se över. Dessutom byggde herr Olsson(värden) en identisk lägenhet som han sedan ca 5 månader efter branden sålde svart till sina bekanta. Kan man vara mer omänsklig och kännslokall ?
Och för er på Olssons sida, sparka inte på dem som ligger. Hjälp dem upp istället, sluta kommentera om hur dem ser ut och annat, tänk er själva hur skulle ni se ut efter 1 och ett halvt års flyttande hit och dit utan era tillhörigheter. Tänk på att det är en familj, en familj med ett oskyldigt barn som inte äns fyllt 18 än. Är det rätt? Har hyresvärden rätt ?
Hoppas att rättvisan har sin gång.
FORTSÄTT KÄMPA
Jag följer er tills rättvisan har skipats

MVH
En närboende

Anonym sa...

De är ett par pundare. HELA FAMILJEN HAR EN STÅENDE CELL PÅ KUMLA som de kan bo i efter behag. Lås in dem så de slutar att belasta Sverige mer. Gangstrar ska inte kunna njuta av ett rättsväsen när det passar dem.

Anonym sa...

Jonas, jag känner paret. och har akademiskt förflutet. Mannen har bl.a varit en av sveriges främsta doktor i akupunktur och naprapat

Anonym sa...

Jonas Axelid:
De är ett par pundare. HELA FAMILJEN HAR EN STÅENDE CELL PÅ KUMLA som de kan bo i efter behag. Lås in dem så de slutar att belasta Sverige mer. Gangstrar ska inte kunna njuta av ett rättsväsen när det passar dem.


Jaha,
Och vem är du som har rätt att döma andra?

Du talar om en av Sveriges mest kända och erkända naprapater och dessutom en skicklig akupunktör.

Att en människa begår ett misstag och blir straffad är mänskligt. Men, enligt dig då, skall man brännmärka dem i pannan med ett märke, eller skall vi hugga handen av dem? Sticka ut ögonen kanske?
( En i familjen har begått ett misstag en gång i tiden ja.)
.....OCH SONAT DET ORDENTLIGT.
Men inte i dina ögon? Vi skall väl frysa ut alla som felat någon gång ut ur hela samhället?
Tilltala dem inte, umgås inte med dom, de är fula, dumma människor, eller vad menar du?

Att peka ut folk som pundare är snudd på förtal, faktiskt.
Och vad tusan har detta med deras nuvarande bostadssituation att göra..?

Dessutom, kan vi plocka fram intressanta fakta om Herr *lsson, som är hyresvärd.
Faktum är att han tagit emot svarta pengar för många av sina lägenheter, bland annat tre i den port som brann.(Nr 25)
Jag VET detta, men eftersom folk (hyresgästerna) är rädda för att öppna munnen för de vill såklart bo kvar i sina bostäder, så lär det inte skrivas om det.

Dessutom, hans "fastighetsförvaltningsbolag" går inte att hitta någonstans, inte på eniro, inte på hitta.se Inga svar!
Ingenstans faktiskt, inte ens på hyresvärdarnas hemsida.
Hr.*lsson finns istället under titeln försäljare i telefonkatalogen. Lite fascinerande och ironiskt anser jag.

Om du kontrollerar med skattemyndigheten så har denna försäljare Hr.*lsson nästan exakt nio miljoner i förmögenhet, och hans äkta hälft sitter på minst ett par miljoner till.
En något ojämn kamp, skulle jag säga emellan vad DU kallar "gangsterpar"
(som för övrigt skött sig prickfritt i sin lägenhet)
Och mångmiljonären Hr.*lsson, som tar betalt för hyresrätter.
(Jodå, återigen, jag VET det)

Vad anser du om det?
Är det rättvisa?

Till en som skrev anonymt; Ja, de är väluppfostrade, visste du till exempel att en av döttrarna är fotomodell,och sonen är en hederlig tvåbarnspappa.
Skall vi skicka dem till Kumla också?

Dessutom, så är det inte okej att döma folk efter utseende, låt dem vara tatuerade om de vill, låt de klä sig som de vill och låt dem färga håret om de vill.

Det är ingen snyfthistoria, om man har bilden klar för sig. Det är en fråga om rättsövergrepp, att använda en lag från 1907 (!)
Jag hoppas att detta går vidate till högre instans, och att det blir ett annat domslut där.

Däremot så är det bra att du skriver under eget namn, många gömmer sig bakon "anonym, så det plockar du poäng för,faktiskt.

// Maria M

Vill du eposta och diskutera vidare; skrapmail@hushmail.com
(jag vet, jag kom inte på någon bättre adress!)

Ps.
Bara för att du talar om kriminella personer nu, låt mig klargöra en sak:
Även till exempel Clark Olfsson har rätt till sitt förstahandskontrakt.
Det tar jag bara som ett exempel på hur du tänker; Är man kriminell ja, då jäklar skall man lika gärna vara utan bostad! Ds.

Anonym sa...

Hi, I do belіeve your web sitе сοuld bе hаving internet browser comρatibility ρroblems.
When I lοok аt youг ѕitе in Sаfaгi,
it lοoks fіne howevеr, іf оpening in IE, it
has some οverlapping issues. I just wanted to gіve you a
quick heaԁs up! Aѕide from that, fantaѕtic site!


Here is my sitе WebSitе ()

Anonym sa...

I constantlу emailed this web site post page to all my contacts, becauѕe if lіke to read it next my links will too.



Fеel free tο ѕurf tο mу page
- MintеdPoκeг Bonus ()