2007-09-07

Den käre och den älskade ledaren

Nordkorea är sannolikt världens mest tillslutna land. Trots det har Sverige en ambassad i Pyongyang. Till vad nytta kan undras. Detär svårt att förstå att Sverige skulle ha behov av en beskickning i den Demokratiska (my ass) folkrepubliken Korea.

Nordkoreas officiella websida finns förutom grundläggande propaganda, en biografi över Den älskade ledaren Kim Il Sung och en biografi över Den store ledaren Kim Jong Il. Båda dessa biografier är besinningslösa i sin förskönande utmålning. Den första omfattar otroliga 2161 sidor massiv propaganda och kan direkt katalogiseras i facket amsagor. Kim Jong Ils biografi är i jämförelse mycket klen, bara 160 sidor, men innehåller naturligtvis även den tung propaganda.

Appropå Sveriges beskickning i Nordkorea finns på webbsajten information om Foundation of the Korean Friendship Association - KFA. Det är oklart vilka motiv som skulle ligga bakom viljan om medlemsskap, men studerar man organisationspresentationen syns att de officiella delegaterna kommer från jordens alla hörn inklusive USA. Organisationens huvudsyfte tycks vara att "motverka de villfarelser som finns om Nordkorea i västerländer".

För mig är det obegripligt att världssamfundet inte tar i tu med Nordkoreas ledare och oskadliggör honom. Situationen är ju den att Kim Jong Il fattar helt stokastiska beslut utan reell förankring i sinnevärlden och utsätter så en hel värld för hot och obehag med sitt slumpmässiga beteende. Ett oskadliggörande skulle, om det utförs på ett skickligt sätt, inte behöva medföra civila förluster.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett 'oskadligörande', dvs mord, skulle naturligtvis vara den mest praktiska lösningen. Problemet är att ett mord är... just det, ett mord, och alltså en kriminell gärning. Då faller det förslaget tyvärr. Men i Kim Jong Ils fall skulle nog varje demokratiskt sinnad person i hela världen ge sitt samtycke, han är i mitt tycke mer tyrannisk än både Hitler och Stalin, de gav åtminstone folket några aspekter i vardagen som inte var genomkontrollerade

Den kuvade och hjärntvättade befolkningen skulle antagligen inte kunna uppskatta att man plockade bort ledaren, de skulle behöva en lång tids rehab efteråt.

Till sist kan jag inte undgå att förundras över diplomatins irrvägar. Naturligtvis ska vi inte ha diplomatiska förbindelser med en sådan extrem förtryckarregim. Och ska vi ha det så ska man inte jamsa med och blunda för missförhållandena i Nordkorea. Kalla istället sakernas tillstånd vid sitt rätta namn. Låt det privilegium som det innebär att ha diplomatiska förbindelser med Sverige kosta något för regimen. Ställ krav på reformer.

Anonym sa...

Fredde här. Dock har man länge tyckt att det är rätt att mörda tyranner.