2007-09-04

Svensk diplomati i Irak

I en debattartikel i dagens DN skriver Carl Bildt att Sverige bör öka sin närvaro i Irak. Det är inledningsvis lätt att dra den förhastade slutsatsen att Bildt avser militär närvaro, men först i slutet - efter en omfattande beskrivning av bakgrunden till Irakproblematiken - framgår det att Bildt menar diplomatisk närvaro.

Detta utspel är bra. I en situation där USA har utsatt landet för omfattande övergrepp och inre destabilisering, måste världssamfundet göra det bästa möjliga av situationen och försöka bidra med förhandlingar mellan landets konflikaktörer. För att inte gå USA:s ärendet måste också de ingå i förhandlingar.

Det är i övrigt enligt min uppfattning bekymmersamt att Sverige inte tidigare har lagt fram formella protester mot USA:s agerande. Denna amerikanska krigsnation som så ofta det är möjligt agerar världspolis och då givetvis helt och hållet i egna intressen. Visserligen var Saddamregimen helt avskyvärd, men efter destabiliseringen är frågan vilket som är och var värst, den tidigare regimen eller dagens mayhem.

Inga kommentarer: