2007-09-18

Med barnen i fokus

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) lägger idag fram ett förslag gällande lagsstadgat hälsokydd för barn. Meningen är att barn ska kunna ges hjälp utan föräldrarnas samtycke. Motivet är att det finns föräldrar som inte ser till barnens bästa, eller som inte har förmågan att göra det.

Ett alldeles utmärkt förslag. Mycket bra. Jag hyllar detta.

Jag känner till fall där barn med ADHD och andra neurologiska handikapp inte får den hjälp de verkligen kan få och behöver. I de fallen handlar det om att deras föräldrar har både ögonbindlar och hörselkåpor och förnekar att det skulle vara något fel på deras barn. I förnekelsen ingår värjande förklaringar som "det hör till åldern", "han/hon har mycket energi" och "det går över med åren". Det går inte över med åren. Det blir inte bra utan hjälp. det är inget som går över av sig självt.

Ett barn med ADHD kan vara behjälpt av att få Ritalin och kan få en bättre skolgång i en mindre undervisningsgrupp. Det senare är än mer viktigt för barn med Aspergers syndrom eller för barn med mer uttalade funktionshinder. I de fallen behövs också speciell pedagogik för att ett sådant barn - som på grund av sitt handikapp bland annat har svårt att förstå social interaktion - ska kunna få en dräglig tillvaro och uppväxt.

När det gäller familjer med alkoholiserade eller narkotikaberoende föräldrar är skydd av barn också mycket viktigt. Det är svårt för ett barn att växa upp under förhållanden där ingen bryr sig, lagar ordentlig mat eller ser till att det finns rena kläder. Ett barn i den typen av miljö tvingas ofta ljuga om att man har det bra i familjen. Det tär och kan givetvis göra barnet nedstämt och uppgivet med alla de följdproblem som kan uppstå.

I perspektiv av mängden tänkbara scenarier är det sorgligt att se att 39.9% (i skrivande stund) av de som svarat i SvD web-poll anser att det inte behövs någon statlig folkhälsopolitik.

En statlig folkhälsopolitik kan mycket väl visa sig vara en investering för framtiden. Barn som behöver hjälp av olika slag ska kunna få det. Om så, kan de växa upp och bli självständiga och förvärvsarbetande individer med alla fördelar det innebär för samhället.

Inga kommentarer: