2007-09-08

Begär offert på kung- och kungahusentrepenad

I anslutning till en artikel i SvD om att lägga ut skötseln av kulturarv på entrepenad finns en läsarkommentar helt i paritet med min egen uppfattning.

Signaturen Malmöbo skriver:
"Kungahuset med dess slott borde omedelbart konkurrensutsättas och läggas ut på entreprenad. Tänk vad kul om man kunde få lämna ett anbud på kungatiteln. Det är faktiskt en fråga om jämlikhet och rättvisa, enbart arv får inte vara det viktiga. Även försvaret är väl idag mest ett kulturarv? Borde också gå att lägga ut på entreprenad".

Kungahuset är det mest pinsamma inslaget vi har i den svenska demokratin. En kungatitel som ärvs och telningar som frotterar sig med parnassen i de uppblåsta isterbukarnas sällskap. Det brukar heta att kungen och kungahuset gör bra reklam för Sverige. Jag har inte sett några bevis för att apanaget står i proportion till reklamvärdet. Om det är så att kungahuset ska fungera som marknadsföringsinstans så är det mycket lämpligt att lägga ut kungahuset på entrepenad genom traditionellt anbudsförfanade. Det skulle också vara tänkbart att sälja kung och kungahus.

I besparingarnas namn borde Anders Borg leasa ut kungahuset och låta folket välja vem som skulle vara kung och vilken kostymering denne skulle ha. Man kan tänka sig att kungatiteln kan innehas under ett treårsförordnande. Givetvis ska straffimmuniteten tas bort.

Är kungen, drottningen och de små kungabarnen (med kringklängande brats-vänner) bra reklam för Sverige? Vad hindrar att privatisera kungahuset eller att lägga ut det på entrepenad?

Inga kommentarer: