2007-09-13

Sinnesförvirrad EU-kommissionär

EU-komissionären Franco Frattini vill förbjuda sökord som döda, massmord och terrorism. Precis som det skulle kunna reducera antalet våldsdåd. Stabschefen på justitiedepartementet säger att förslaget är märkligt.

Att det är märkligt är det minsta man kan säga. Vad man utan att överdriva kan säga att det är helt befängt och sinnesförvirrat. Vad är det för galenpannor till EU-komissionärer som ger exempel på sådana stolleprov?

Justitiedepartementet anser att den svenska yttrandefriheten inte är i fara eller påverkas. Hur går det egentligen ihop med förslaget? Om denna helt vansinniga propå skulle bli verklighet skulle det rent praktiskt betyda att tidningar inte skulle kunna skriva dessa ord i artiklar. Om det handlar om förbud att kunna söka orden betyder det i så fall att tidningar måste censurera sina sökfunktioner.

Att förslaget är orealistiskt ges av att man i så fall skulle övertyga till exempel Google om att göra ingripanden och förhindra sökning från vissa delar av världen. Nu har Google visserligen ett obehagligt track record när det gäller censur - Kina. Allt skulle bli tandlöst eftersom alla och en var kan vidta åtgärder för att låta sin Internet-trafik gå via en proxy utomlands. Man kan använda Tor.

Jag är av den bestämda uppfattningen att det suger tokfett när förtroendevalda EU-parlamentariker kläcker ut sig sådan här gallematias. Hur en sådan person kan uppbära lön är helt obegripligt.

1 kommentar:

Anonym sa...

varför inte förbjuda ord som censur, teknofobi och inskränkthet?