2007-09-17

Mördarbarn

Det är med stor bedrövelse jag läser att ett småländskt barn i årskurs fem försökt att hänga (!) en kamrat. Mordförsök med andra ord.

Vad är detta? Vad har gått snett? Vad får ett barn att begå en så fullständigt bestialisk handling? Man kan gissa att den som attakerade kamraten - man kan inte tala om kamratskap här - inte gjort det för första gången.

Det måste ha funnits signaler. Early warning signs. Nu är det lätt att gå till verbalt angrepp mot skolan för flagranta brister, men naturligtvis finns det inte resurser att hålla hundraprocentig bevakning överallt och alltid. Men, det måste ha funnits signaler. Signaler som borde ha föranlett att det barn som genomförde mordförsöket redan hade punktmarkerats.

Hur går vi vidare? Vad kan föräldrar och skola göra för att sånt här inte ska kunna hända? Allt handlar naturligtvis om respekt, uppfostran och adekvata resurser i skolorna. Jag menar respekt i positiv bemärkelse och likaså med uppfostran. Att förstå gränser, att kunna skilja mellan rätt och fel.

Det känns som det går utför. Med allt högre fart.

1 kommentar:

Anonym sa...

är man gammal nog att begå brott, är man gammal nog att ta sitt straff. Dags för sänkt straffålder. 15 är ett hån. 10 är lagom - till att börja med.