2007-09-09

Bära med sig sina program på USB-sticka

Återigen appropå DN:s artikel om fri programvara att användas i den egna datorn måste jag slå ännu ett slag för ett fantastiskt programvaruprojekt. PortableApps.

PortableApp står för medtagbar programvara. Normalt måste ju ett program installeras på datorn för att fungera, men en PortableApp är ett program speciellt anpassat för att kunna köras utan installation.

I och med att man slipper installera ett program på datorn betyder i sin tur att programet kan köras från vilket media som helst. Idealiskt är att bära med sig programmen på ett litet USB-minne för att sedana köras på vilken dator som helt.

Det fina i kråksången är att man då alltid inte bara kan ha programmen med sig utan även det data som hör till, till exempel favoritbokmärkena till webbläsaren. Man låter i det fallet både webbläsaren och bokmärken ligga på USB-stickan. Har man en OH-presentation i ordninggjord går det utmärkt att bära med sig hela office-programmet.

Merparten av de förstklassiga programmen DN nämner i artikeln finns även som PortableApps. Det finns också ett tillhörande program som med en lätthanterlig meny gör det möjligt att på ett enkelt sätt starta program direkt från USB-stickan.

PortableApp-menyer saknar alla de säkerhetsrisker som U3-tekniken medför (se den lättförståerliga artikeln från FOI). U3 är en kommersiell lösning för samma sak. U3 rekommenderas INTE.

Inga kommentarer: