2007-09-14

1984 och svenskars blåögdhet

Svenskar har en sällsam förmåga att vara positiva till alla former av övervakning. Argument som "Jag har inget att dölja", "Den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta" och "Det är bra att man övervakar för att skydda oss mot brottslingar" är vanliga. Jag blir mycket irriterad och illa berörd av sådana utsagor. De vittnar om en förskräckligt dålig insikt i vilka konsekvenser enskilda åtstramningar får till sammans.

Gradvis ser vi att övervakning och kartläggning hela tiden ökar. Varje enskild åtgärd kan förefalla harmlös, men sammanvägt blir effekten mycket bekymmersam. Det är troligt att tiden snart kommer att passera 1984 så att Orwells roman framstår som helt reell och naturlig.

Pär Ström på tankesmedjan Den nya välfärden har skrivit tre mycket läsvärda rapporter som finns att ladda ner både som PDF:er och som talböcker i MP3-format:
  • Med storebror i byxfickan (PDF) (MP3)
  • Med storebror i uppfinnarverkstan (PDF) (MP3)
  • Med storebror i baksätet (PDF) (MP3)
Den som inte blir oroad efter att ha läst dessa bör läsa dem en gång till och verkligen försöka förstå. Den som dock förstått kanske tänker i termer av att vida åtgärder i stil med de som förekommer i filmen Enemy of the state.

Inga kommentarer: