2007-09-03

Psykvård och stigmatisering

I SvD står att läsa att det, trots den landsomfattande massiva neddragningen av den psykiatriskaa vården under de gångna åren, faktiskt finns en ungdomspsykriatrisk mottagning som fungerar. Den ligger i Södertälje. Att läsa det är oerhört glädjande.

Efter den stora psykiatrireformen har det gått utför med många svenskars psykiska hälsa. Personer som av en eller anledning behöver vård på sjukhus eller behöver tvångsvårdas, får inte den vård de behöver. Om en person i kris kommer in akut och söker psykiatrisk vård får denne ofta bara ett par Stesolid, Propavan och en klapp på huvudet med sig för att sedan bli hemskickad. Detta är mycket allvarligt, speciellt när det gäller suicida personer. I och med den stigma som omgärdar psykiska problem och sjukdomar är det mycket viktigt att ta hand om en person som väl uppsöker en akutmottagning. Många drar sig in i det längsta för att söka vård, och när de verkligen mår så dåligt att de inte klarar av det längre, måste de tas om hand på ett adekvat sätt.

Om ungdomar som mår mycket dåligt tas om hand och ges behandling i tid löper de inte lika stor risk att senare drabbas av mycket svåra sjukdomstillstånd.

Inga kommentarer: