2007-09-14

Och mobbarna då?

Tidningarna skriver om att en skola i Malmö tvingas betala ett rekordskadestånd till en pojke som förnedrats och plågats både psykiskt och fysiskt. Att skadestånd utdömts är bra.

Nu frågar man sig vad skolan tänker göra. Bestrider man skadeståndet väntar folkets samlade vrede. Vi får dock hoppas att pojken får skadeståndet och att detta kan fungera som prejudikat i liknande fall. Mobbning är helt oacceptabelt. I alla former och oavsett om det gäller barn, ungdomar eller vuxna.

Det framgår inte vad man tänker göra åt mobbarna och inte heller vad som gjorts. Det naturliga i min värld är att flytta mobbarna och inte som ofta händer, flytta den mobbade. Det skulle vara intressant att höra en kommentar från rektorn i den aktuella skolan. Det är uppenbart att man falerat grovt och inte satt in de insatser som varit tvungna.

5 kommentarer:

loosern sa...

Det blir som vanligt.

Skolan kommer att lämna en kommentar med några floskler, typ: Hela skolan är i chocktillstånd över det inträffade och vi har gjort allt som står i vår makt inom lagens regler.

Mobbarna sitter och skrattar och myser över signalerna att de gjort något bra.

Den mobbade får psykiska skador för livet och tvingas ändra sin livssituation t.ex. genom flytt.

Skolplikten tvingar in eleverna i en situation där de elever med från början dålig självbild hamnar i underläge i den sociala hierarki som uppstår inom alla sosciala system (särskilt pliktsystem).

Lärarna vill varken se eller ingripa, de har ju egna barn och mobbarna är ju farliga, jmf med VetlandaLouise, där gruppchefen inte vågade ingripa mot det beväpnade psykfallet, det var lättare att offra Louise.

Anonym sa...

Problematiken är att skolpersonal dels är otroligt indoktrinerade,dels inte har en adekvatkunskap i dels arbetsmiljölagen,brottsbalken,barnkonvention samt föräldrabalk. så dessa "klarar sej undan" gång på gång med just "fnoskler" om att de gjort allt de kunnat.Må skadeståndet bli det första i raden som betalas ut,och att skolpersonal får utbildning i vad gränserna skall gå och att de får ytterligare böter om de undlåter sej att använda sej av sin anmälningsplikt. Självklart skall mobbarna väck,dock ges förutsättningar till att komma till rätta med sitt destruktiva beteende.inte den som är offer ty då straffar man ju sistnämda dubbelt.

TÄNKVÄRDA ORD:

"Det är av våld,kränkningar, övergrepp och likgiltighet som de formas, framtidens offer och förövare...."

Anonym sa...

Synd att vi inte har vapen lättillgängligt i Sverige. Det skulle nog bli en hel del döda mobbare då.

Anonym sa...

Spelar väl ingen roll om vi har skolplikt eller inte? Det mobbas överallt, alltid, på alla sätt.

Om mobbarna däremot fått straff för det dom gör istället för att daltas med så hade det varit annorlunda.
Är man "mesig" eller snäll och lite annorlunda ska man inte behöva lida för det.

/Johan

roy-egon sa...

Väl talat! (Med reservation för anonym 2:s lösning med vapen som jag ställer mig lite tveksam till)
Det finns en risk här, eller också är det en möjlighet. Antingen blir detta början till att fler vågar säga ifrån och skolor straffas för bristande insatser. Å andra sidan läggs säkert bevisbördan på den som mobbas vilket i så fall är helt åt fanders.

Problemet är inte lätt att lösa, men det måste lösas. Något som gör mig otroligt förbannad är mobbing som är Internet-baserad. Trakaserier som filmas och läggs upp på YouTube.

...det är lätt att även jag börjar tänka på vapen då ärligt talat...