2007-09-20

Budgetmassaker

Borg har lagt fram regeringens budget och inte oväntat möter den kritik.

Jag har svårt att förstå hur lägre arbetslöshetsersättningar ska kunna "stimulera" (pressa ett bättre ord) människor att söka jobb fortare. Visst, det förekommer säkert att folk går och drar fötterna efter sig, men det jag tänker på är människor i avvecklingsbyggder.

Det givna argumentet är nu att man måste vara beredd att flytta för att få jobb. Må så vara, men antaget att en familj på landsbyggden sedan generationer bott på ett och samma ställe, känns det fel att de ska behöva ge upp allt för att till exempel flytta till idiotmagneten. Till någon betongklump.

Det som istället ska göras är att utlokalisera sådan verksamhet som kan utföras var som helst ifrån. Ett exempel är taxi Stockholms växel på Möja. Det behövs alltså stimulin för att göra det intressant för företag att etablera virtuella tjänster i glesbyggd. Som det är nu så kommer människor på landsbyggden att straffas med höjda bensin- och dieselpriser. Med höjd fastighetsskatt - eller avgift som det nu heter.

När det gäller budgeten var det första jag tittade på försvarsbudgeten. Neddragningar syns, men som skrivet ser det inte så dramatiskt ut. Jag håller dock för troligt att det är något lurt. Måste detaljgranska försvarsdelen.

En sak ska dock sägas, budgeten är inte skriven på byråkratsvenska vilket är hedervärt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det vore bra om du spanade efter "något lurt" även i socialdemokratiskta budgetar.

Anonym sa...

Möjligt att det "känns" fel för dig att någon ska flytta. Men varför det egentligen? Många människor flyttar. Även om de nu bott där i generationer (fast det är ju SLÄKTEN som bott där i generationer, en person) så kan flytten vara ett sätt att få nya perspektiv.

Anonym sa...

"men det jag tänker på är människor i avvecklingsbyggder."

De får väl antingen flytta dit det finns jobb eller skapa arbeten där de bor. Varför skall vi långsiktigt subventionera att folk bor på ställen där de inte kan försörja sig?

Tänk på att många bygder som nu är "avvecklingsbygder" bara är befolkade för att det för att folk flyttade dit för att få jobb.