2007-09-09

Lars Danielsson och burken med Slime

Nu är Lars Danielsson i farten igen. Febrilt arbetande för att rentvå sitt namn efter tsunamikatastrofen. Denna gång med hjälp av en egenhändigt författad bok där han ger sin version av vad som hände. Tydligen en annan "minnesbild" än den som presenterats tidigare.

Frågan är varför vi skulle tro honom nu. Tsunamikommissionen har entydigt fastställt att Danielssons historia brister och att det finns tecken på att han ljugit om händelseförloppet den ödestigra morgonen. Regering och riksdag hjälper honom genom att undanhålla bevismaterial, både i form av passageloggar och e-postloggar. De senare har föreslagits hemligstämplas under en period av 70 år framåt.

Det ligger inte bara en hud begraven här utan en hel kennel. Det känns tydligt att det inte bara är Danielsson som inte har torrt om fötterna utan många andra. Frågan är vad som egentligen hänt och vilka som gjort vad - eller inte gjort - och när.

När det gäller loggar förstår jag inte alls hur man kan hänvisa till rikets säkerhet. Det enda som behövs är att extrahera just det material som rör Danielsson. Passageloggar och inkommande och utgående post relaterat till händelsen.

Om jag förstått offentlighetsprincipen rätt borde e-posten i det här fallet vara offentlig uppgift även om det skulle betraktas som arbetsmaterial (vilket i så fall skulle framstå som suspekt).

Får vi någonsin veta vad Danielsson och hans gelikar egentligen försöker dölja?

1 kommentar:

Unknown sa...

Det är en väl spridd, men osann, myt att Lars Danielsson den 26/12 2004 skulle ha missat "vad de flesta andra förstod" (citat från Karin Thunberg SvD-intervju). Kunskapen i massmedia om den svenska dimensionen av flodvågskatastrofen var på annandagen mycket begränsad (gå t.ex. in i SR-arkivet på www.sr.se och lyssna på ekots 16:45-sändning). TT-telegram och radionyheter var fulla av det vi idag vet var mycket alarmerande information, men det offentliga Sverige saknade förmåga att tolka uppgifterna - varken journalister eller UDs högre chefer hade kunskap om fenomenet tsunami och UDs mellanchefer lyssnade ej på det som UDs operativa handläggare delgav uppåt.