2007-09-21

Folkbildningen och hem-PC

Den som hunnit läsa igenom den budget som lades fram igår hittar en hel del motsägelsefulla punkter. En av dem är fördubblingen av skatten på hem-PC. Alternativt slopande av hela satsningen.

Regeringen säger sig vara borgerlig. Bland fundamenten, som vi trott, hos en sådan regering är sänkta skatter, ökad frihet och förbättrad utbildning. Den sittande regeringen agerar precis tvärtom, det vill säga med hörda skatter och inga eller marginella investeringar i utbildning.

Hem-PC är utgör en del av den allmänna bildningen. Med en hem-PC får många chansen att lära sig en del IT och närma sig tekniken. Nu när skatten på hem-PC fördubblas dämpas möjligheten att få ut IT-kunskaper. Det blir helt enkelt för dyrt för många familjer.

Hur mycket spar man in, eller hur mycket tillför det statskassan, genom att höja denna skatt? På det hela taget handlar det om marginella summor. I sken av det är det både dumt och närmast ohemult att införa denna skatt. Hur man tänkt och till vad nytta finns fog för att undra.

4 kommentarer:

Per Penning sa...

Håller inte med. Hem-PC var kanske en del av en folkbildning. Idag kostar dock datorer en spottstyver, till och med en bärbar dator kan köpas för under 5000 kronor.

Idag är hem-pc bara ytterligare en onödig subvention. Att folk inte skulle ha råd är ett platt argument.

Anonym sa...

Jag vill bara kommentera att det är mycket olyckligt att regeringen gör denna förändring.. Att bara kommentera att HEM-pc har spelat ut sin roll är för enkelt..
Tänk om du är ensamstående kvinna med barn och arbetar inom vården eller kommunalt! Då blir det inte mycket äver till datorköp.. Så den socialpolitiska reflektioner håller än idag! Det gällar bara se sig runt. Den andra biten är att Sverige kommer att tappa kunnande och introduktion till nya sätt att arbeta,kommunicera samt att hantera ny teknik.
För det är så att företagen,kommuner,landsting och myndigheter Måste investera mer i utbildning när ett plattformsbyte planeras. Självklart tycker den som bara ser till dig själv att detta argument inte håller, men faktum kvarstår att utbildningskostnader kommer att öka. Och vissa av dessa kostnader bekostas av skattepengar.
Och till sist.
Det kompletta förmånsdatorpaket som personal har fätt tillgång innehåller så mycket komponeter som inte finns i retailkanalen.
majoriteten av avtalen innehåller alla försäkringar som går att tänka sig.Och inom retail går det inte att sälja produkter som är bestyckade med detta innehåll.
Så tyävrr, vi kommer att se att priset är endast det viktiga..
Piratkopieringen ökar då dessa är totalslimmade, Säkerhetsprodukter saknas eller är i minsta laget och inte får du 3 års garanti i butiken om du inte lägger på en saftig summa..

Tycker att det är en olyckligt beslut som inte kommer att gynna Kvinnor och låginkomsttagare.

Invigd! i förmånsdatorer.

Anonym sa...

Fredde här. Håller med om att subventionen ska slopas. Var den så himla bra förresten? Köpte inte en massa människor på sig datorer som blev väldigt dyra? Nä, om vi inte har offentligdägda elnät så kan man fråga sig om offentligsubventionerdae datorer är viktiga.

Den fattiga stackars ensamma kvinnan med barnen kan gå in på biblioteket.

Anonym sa...

Är dubbelt detta...tror att det är bra för folkbildningen samtidigt som det alltid togs ut ett kraftfullt överpris på hemdatorer (överbevisa mig gärna). resultatet blev alltså att vi sponsrade(-r)datorföretagen vilka får en avsevärt bättre vinst på varje såld dator. Man kan fråga sig varför priset var så högt då datorerna köptes in i enorma kvantiteter EFTER det att kunden skrivit på. Lagerkostaden var alltså 0kr...
Så: kluven var namnet...