2007-09-05

I terrorbekämpningens namn

Att säkerhetspolisen inom olika länder förhindrar terroristdåd är bra och det är också bra att man samarbetar mellan länder. Vad jag frågar mig är hur många "misshagliga" personer som fångas in utan att vara egentliga terrorister. Insynen i det så kallade kriget mot terrorismen - en term som framkallar illamående - är obefintlig och det går antagligen i flera länder att fängsla personer med hänvisning till rikets säkerhet.

Hur många stater agerar nickedockor åt USA? Hur många fall kan det röra sig om där infångade personer inte är terrorister? Vi vet sedan Anna Lindh-affären, med hämtningen från Bromma, att åtminstone Sverige är en av dessa nickedocksstater.

Om personer kan fångas in godtyckligt och hållas i förvar på obestämd tid är det naturligtvis mycket allvarligt. Rättssäkerheten är då obefintlig. Om sedan "fria" Europeiska stater går amerikanska intressen till mötes är situationen ännu mer alarmerande och ytterligare en tydlig indikator på USA:s ambition att agera världspolis.

Som sagt, jakten på terrorister är bra, men det måste trots allt ifrågasättas under vilka premisser människor grips eftersom det ju flera gånger visat sig att personer befunnits oskyldiga. Att så skett beror naturligtvis på att dessa fall prövats i domstol, något som även fortsättningsvis måste ske.

1 kommentar:

Anonym sa...

Varken religion, politik eller vapen dödar, det är människor som dödar.
Vad är det då som gör vissa grupperingar av personer mer benägna att döda?
Hat föder hat så om inte USA, Israel och alla dess allierade slutar hata (vara rädda) så kommer bara världen att sluta i ett enda rökmoln. Jag befarar detta och hoppas därför att Sverige nu STÄRKER SITT FÖRSVAR och satsar mer pengar så att vi kan vara trygga i Sverige, för alla vill väl ha trygghet? Antingen släcker vi elden där den brinner eller så sprider den sig till ditt hus...