2007-09-17

En kontra tusentals döda

Inledningsvis, mina tankar går till de drabbade familjerna.

Så till saken. Jag tycker det är mycket märkligt att, när en eller två svenskar dör i en flygkrasch utomlands, hamnar detta i "vänsterkryss" (det vill säga är viktigaste nyheten). Man beklagar och sensationaliserar, men när tusentals dör i krig, till exempel Irak, blir det bara en liten notis. Om ens det. När svenskar dör i trafiken här hemma i Sverige är det precis likadant. En liten notis, även om bilar fattat eld och exploderat.

Detta för tankarna till att människor inte är lika mycket värda. Att en svensk dog i flygkraschen är naturligtvis beklagligt, men att vara utomlands är alltid en risk, ett val.

Varför får nyheten om den flygplanskraschomkomne svensken detta utrymme? På vad sätt är det av nationellt intresse?

9 kommentarer:

Emma sa...

Men du... Om du läser dagstidningar från de länder där det finns skadade eller döda i kraschen så finner du samma sak. Självklart blir det stor fokus i media i ett land som förlorat medborgare. Om det INTE hade fått stort utrymme så skulle det vara någon som reagerade negativt över det också.

d sa...

vad läser du för tidningar om händelser i Irak-kriget bara blir notiser? om du ska argumentera för nånting kan du väl åtminstone lägga fram några vettiga bevis?

Ronnies Groupie sa...

Hur gör man så ett ord blir en länk? Jag kan inte. Kan bara langa in hela länken. Jag är dålig.

Piggy sa...

Det kanske beror på att det inte är själva dödsfallet som är den dramatiska nyheten utan flygkraschen. Ett plan fyllt med turister störtar i svenskarnas turistparadis. Bilar kraschar hela tiden och i Irak så dör hundratals om dan. Medier rapporterar om sånt man vet att folk fascineras eller skräms av. Jag förstår inte varför man moraliserar över det? Det är som att beklaga sig över att man skriver om hur en kossa mirakelräddas ur ett dike, men inte om hur hundratusentals kor slaktas varje år. Sen så är det väl iofs det faktum att två svenskar tog sig ur vraket oskadda som är den allra största nyheten. Och givetvis så är det en rätt spektakulär grej. De flesta dog men två unga svenskar klarade sig oskadda ut ur vraket.

Anonym sa...

Låga priser innebär låga krav på säkerhet och komfort. Här i Australien QANTAS har en aning högre priser än lågpris flygföretagen men det är värt att punga ut en liten extra slant för säkerheten och komforten. Som man säger smakar det, kostar det.

Anonym sa...

håller med dej.Det känns som om inte alla har lika värde.
Ändå säger WHO att det är just det menniskor har - LIKA VÄRDE.
Det vet vi sedan tidigare att så är inte fallet.
Självklart skriver vårt land om våra egna omkomna,inte så konstigt ,tycker jag.

Anna sa...

en av mina vänner har identifierats död och den andra saknas fortfarande.. det är ju endast genom telefonsamtal från UD och dagstidningarna vi får veta vad som händer där nere. all cred till tidningarna som rapporterar. vänta till den dagen dina anhöriga försvinner i en flygkrasch och börja snacka efter det istället.

Anonym sa...

300.000 svenskar reser hit till Thailand i år. Det är klart som sjutton det blir löpsedlar då, när något sånt här händer.

Allt som handlar om Thailand säljer lösnummer.

Anonym sa...

Jag förstår vad du menar, jag kan också känna mig upprörd över att man raporterar om 1 person som har dött när det dör 1000tals om dagen i andra länder.
Men den här artikeln handlar faktiskt om en av alla de flygkrasher som har varit på sistonen. Flyg kolappsar hit och dit och folk är rädda. Och det är särskillt intressant när det händer i ett land dit så många svenskar åker. Om du läser artikeln igen så kanske du ser att det står att 8 britter och 18 iranier också dog i flygkrashen. Det är helt enkelt bara information om vilka som har dött, hur många från varje land dom har identifierat, och information om vilka 2 svenskar som har överlevt och att en fortfarande saknas. Det är väldigt viktig information att ta upp i en svensk tidning.

I japan informerarde dom tex om att si och så många hade dött i flygkrashen och att det inte fanns med någon japan på passagerar listan. Vad tror du det mest intressanta är för japanerna att veta?
Sverige är inte annorlunda än något annat land i världen, man ser först till sitt eget land och dess intressen i nyheterna.
Det lever bara 9 miljoner människor i sverige. Om tex. 100 svenskar dör så är det väldigt mycket mer än om 1000 japaner dör.