2007-09-06

Muhammed-tumult

Med all respekt, men tålamodet med religiös fundamentalism tryter. Flera muslimska länder kräver nu att den svenska lagen ändras så att publicering av bilder eller nidbilder av Muhammed kan stävjas. Detta är fullkomligt vansinne och jag frågar mig om vi lever i tjugohundratalet.

Yttrandefriheten måste värnas och Sverige måste framhärda sin syn på människors rätt att uttala sig om vad som helst, likaså stå vid innebörden av tryckfrihetsbegreppet. Om man inom islamistiska länder inte har den självdistansen att man kan acceptera andra staters synsätt hotas en hel värld. En värld som i rädsla för terror eller hämndattacker faller till föga för fundamentalistiska krav.

Fredrik Reinfeldt har som initiativtagare idag bjudit in och träffat en rad olika muslimska länders representanter. Enligt vad jag förstår var denna tillställning inte öppen för pressen. Vi ser här ett fornsovjetiskt agerande där rörelser i maktens korridorer mörkläggs och undanhålls. Det är naturligtvis inte på något sätt förenligt med en modern civiliserad demokrati.

En ateist skulle kunna resonera i termer av att religiösa portalgestalter i själva verket är sagofigurer porträtterade i verk med osannolik spridning. Om Astrid Lindgrens Pippi Långstrump en gång kommer att bli en sådan portalgestalt i en framtida religion, får vi hoppas att man då inte kommer att utöva påtryckningar på länder som inte porträtterar Pippi Långstrump på ett korrekt sätt.

Det senaste årets världsomspännande Muhammed-tumult bidrar inte på något sätt till dialog och försoning mellan religioner. Hela detta skeende är dessutom märkligt i perspektiv av att både kristendom och islam är påfallande lika i sin historiebeskrivning. Kanske har båda dessa religioner egentligen sin bas i en och samma historiska händelse som tolkats olika. Ingen vet säkert, oavsett vad respektive läger hävdar.

Vi får hoppas att framtiden visar att människors liv inte kan eller ska få styras av religiös fundamentalism och att västerländska ledare inte faller till föga för religiöst färgade påtryckningar.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jahaap, tillbaka till den mörka medeltiden då prästernas/mullornas ord var lag. Passade man sig inte så blev man av med livet.

Anonym sa...

Varför installerar vi inte en Ayatollah på en gång?

Anonym sa...

Är det inte läge att Sverige istället kräver ökad pressfrihet och åtgärder mot kafirofobin i dessa musliska länder?

Erik sa...

Detta är bara början, kraven på eftergifter och ändringar i den svenska lagstiftningen och samhället i stort kommer öka i takt med att andelen muslimer stiger i Sverige.

Att Fredrik Reinfeldt faller undan och möter muslimska ambassadörer med krav på ändringar av svenska lagar och skick är riktigt motbjudande.
Fredrik Reinfeldt är Sveriges för närvarande fegaste man!

Grattis svenska folket hoppas ni kommer att njuta av en framtid som minoritet i ett muslimskdominerat Sverige!

Ja, det är dit vi är på väg. Alla demografiska kurvor pekar entydigt åt att Sverige kommer att tillfalla muslimerna.

Svenska folket är IDIOTER!

Anonym sa...

Fredrik Reinfeldt böjer sig för muslimer ,som håller på att skaffa sig en brå makt politik i Sverige ; för längue sedan de muslisnka länder har utsatt sverige med Internationella påtryckningar och Svenska regering böjer sig , tycker att de är en fel politik som kommer att få allvarliga konsekvenser i framtiden.
Muslinska länder har hittat en svag länk som de kan dra nytta i deras internationella propagand .
Den svenska regeringen böjer sig inför den mäktiga muslinska kapital .
Nu muslimer kräver en lagändring , Vad ska de kräva senare?
Vad kommer att hända om Sverige går inte på en lagändring? Ska de muslinska länder försättta med påtryckningar på regering till de ger vika? Eller ska de bränna några svenska ambassader som de gjorde i Damaskus när muslimer satt i brand den Danska och Norska ambasader när Danmark vägrade ge vika

Anonym sa...

Marocko, Algeriet, Tunisien, Egypten, Gasa, Syrien, Turkiet, Saudi-Arabien, Pakistan, Irak, Filipinerna, Bali, Afganistan listan kan göras längre men gemensamt för de här länderna är självmordsbombare och islamistisk fundamentalism. Är det detta vi har att vänta i Sverige när den muslimska befolkningen växer. Jag ser framför mig en mörk tid. Med händelse av rodellhunden försöker nu muslimska länder ta kontroll i de ockuperade länderna i västeuropa, påverka länder att underkasta sig islamiska lagar. vill vara anonym med tanke på följder som kan ske.

Anonym sa...

....bläää jag blir så trött på alla ni som ser i muslimer ett hot. Å andra sidan.. är det inte rätt läge att betala tillbaka allt vad väst har gjort i dessa länder... Jag menar, hur många indianer har inte kristendomen likviderat; hur många kineser fick inte sätta livet till när England fick för sig att de skull påtvinga Kina sina handelsregler; hur många Zulukrigare dukade undan för kulorna som drottningen skickade dem; hur många norrmän fick inte stå ut med en invation medans "brödarfolket" tittade på och tillät transporterna passera?; hur många samer ser inte sitt land och kultur raseras bara för att vi tvingar våra lagar på dem? ... skall jag fortsätta?