2007-09-21

Muhammed och feghetens ansikten

Pierre Schori skriver idag på SvD:s Brännpunkt att yttrandefriheten visserligen är fastställd i grundlagen, men att man måste stå tillbaka för sina nycker i det globala tidevarv vi lever i nu. Även dagens nyheter före detta chefsredaktör Svate Nycander uttalar sig undfallande och i samma stil som Schori.

Vad är det för trams. Antingen har vi yttrandefrihet eller också har vi det inte. Jag tycker inte det ankommer på Pierre Schori att mästra eller yttra sig om vad som är lämpligt eller inte. Vill någon uttala sig, skriva eller illustrera så måste det vara individens frihet att göra så.

Schoris uttalande andas lite av "Vilks får skylla sig själv". Det skrivs inte explicit, men det krävs inte mycket fantasi för att förstå att det är andemeningen.

Att en toppdiplomat nu går islamitiska ärenden är bekymmersamt. Det kan ses som en offentlig kapitulation och ett ifrågasättande av den svenska yttrandefriheten. Att vara "solidarisk" i tystnad med islamska länder, där yttrandefrihet bara är en önskning, leder ingen vart. Annat än hämmar vår egen yttrandefrihet.

Jag kan inte säga annat än att Schori borde skämmas. Eller för att citera Anders Björck vid konstitutionsförhöret med Carl Lidbom på åttiotalet: "Du ska veta hut...".

1 kommentar:

Anonym sa...

Topp"diplomaten" P.Schori försvarar Hamas.
De är demokratiskt valda liksom Hitler och
många andra förbrytare.
För Schori rekommenderas lite
kunskap från de gamla goda tider.
Se t.ex bloggen
http://dibbuk.se/index.php?id=655