2007-09-09

Fri programvara på CD: The Open CD

DN.se skriver idag och tipsar om gratisprogram att använda i sin dator. Jag som ivrare av öppen källkod blir mycket glad över det.

Jag vill slå ett slag för projektet The Open CD. Det syftar till att med regelbundna intervall ge ut en CD-skiva (kostnadsfritt) fylld med all upptänklig programvara man kan behöva, från office-paket till spel. CD-skivan innehåller ett menysystem som gör det enkelt för den ovane att installera programmen. Skivan innehåller alla de program DN tipsar om och många fler.

Tanka ner CD-skivan här. Vill man inte tanka hem och bränna CD-skivan själv kan man beställa den till mycket låg kostnad.

Många som inte hört talas om open source-programvara brukar vara lite misstänksamma, både mot att programvaran är helt gratis och mot om programmen håller bra kvalitet.

Misstänksamheten är obefogad. Till skillnad mot kommersiella produkter kan alla och en var (om man nu skulle vilja det) inspektera programkoden. Har man inte den läggningen kan varje användare alltid påpeka eventuella programfel eller brister, vilket brukar medföra att ett sådant fel omgående rättas av någon och att en ny utgåva omgående släpps. Öppen källkod kan därför i många fall sägas ha högre kvalitet och servicegrad än mången kommersiell programvara.

1 kommentar:

Såna händer! sa...

Varför hålla på med CD-skivor?

Använd Ubuntu istället så får du allt nedladdat direkt via nätet...

http://ubuntu-se.org/