2007-09-11

Mutor, propaganda och hjärntvätt

I en artikel i IDG.se skrivs nu att Microsoft ser webben som den framtida utveckligspotentialen när det gäller produkter. "IT-cheferna säger att de inte är säkra på att Microsoft är den rätte leverantören".

Än så länge. Får IT-cheferna bara tillräckligt många gratismiddagar, presenter, konferensresor och tillräcklig propagandaexponering blir yttrandena andra.

Windows-plattformen är en skakig och tämligen värdelös serverplattform. Det grundläggande är att det inte finns något som helst skäl att ha ett resursslukande grafiskt gränssnitt. Vidare konsumerar Microsoft-mjukvara fullkomligt osannolika mängder internminne. Absolut till ingen nytta. Programvaran är overbloated och innehåller otroligt mycket redundans. De DLL-filer som görs av en del av ett utvecklingsteam är okända för andra utvecklare i projektet. Det betyder att de senare utvecklar samma funktionalitet i egna DLL-filer. Bristfällig kvalitet och bristfälliga metoder och felaktiga val av programmeringsspråk (C++-härken i alla delar) är det främsta skälet att mer och mer minne krävs och att kraven på kraftfullare processorer hela tiden ökar. Mjukvarumög.

Vad sagda IT-chefer antagligen inte inser är att Sun:s Solarisplattform är ett bättre val av serverplattform. Solid as a rock. Det finns inget som slår Solaris när det gäller up time. Även andra alternativ borde kontempleras, som Novells Linux-plattform till exempel, men bäst är naturligtvis att välja BSD. FreeBSD till exempel har ett fenomenalt track record i serversammanhang.

Men, IT-chefer är känsliga för Microsoft-propaganda och är viljelöst fast i skräcken att behöva göra andra val. Val som antagligen är bättre och mer kostnadseffektiva. Total Cost of Ownership är inte ett argument.

Inga kommentarer: