2007-09-18

Muhammed som driftkucku

SvD Brännpunkt uppmärksammar idag intolleransen i muslimska kretsar när det gäller att ifrågasätta eller nagelfara islam. I brännpunktsinlägget skrivs "Religiöst tabu får kränkas".

Det är lugnande att nu se röster höjas mot den fundamentalistiska synen på vad som får sägas och göras, eller inte, gentemot islam. Artikeln avslutas med de uppfriskande orden: "Om fundamentalister känner sig marginaliserade, så är det helt i sin ordning. I ett fritt samhälle bör de vara marginaliserade."

I övrigt se mitt inlägg från igår, "Svepskälet Muhammed".

4 kommentarer:

Anonym sa...

Att hantera muslimer som hundar är ännu inte vanligt här i Sverige. Upprördheten och demonstrationerna visar att hoppet om rättvisa fortfarande finns och att infödda sekulariserade svenskar fortfarande vågar visa solidaritet.
I USA där rasismen och krigshetsen pågått längre har den dock gett resultat. En bild av en misshandlad muslimsk krigsfånge som hund – med USA-soldaten Lyndie England i andra änden av kopplet – fick spridning i världspressen.

Varje enskild publicering av Lars Vilks så kallade rondellhund är i sig själv lika betydelselös som konstverket i fråga. Taget i sitt sammanhang däremot, med den svensk ”militär närvaro” i Afghanistan och med den svenska borgarklassens allt mera påtagliga krigsaktivism – se till exempel DN:s ledare ”Terrorns torpeder” – är den upprepade publiceringen av hundbilden att betrakta som hatpropaganda.

Betydelsen av upprepning konstaterade en av de mest framgångsrika experterna på området, de tyska nazisternas propagandaminister Josef Göbbels: ”Den mest lysande propagandistiska teknik kommer inte att leda till framgång om inte en grundläggande princip ständigt hålls i åtanke – den måste begränsas sig till ett fåtal punkter och upprepa dessa gång på gång” (min översättning/FT)

Anonym sa...

fred,
muhammedkarikatyren kan knappast fungera som "hatpropaganda". Den är snarare ett inlägg i en konstkritisk debatt. Om den skulle stämplas som hatpropaganda och förbjudas, ja då skulle vi snabbt få hädelselagar i Sverige. En otänkbarhet i ett modernt, sekulärt och demokratiskt samhälle. Lagstiftning hjälper inte, en sån skulle bara öka på och resultera i verklig hatpropaganda. Alla som ser "islamifiering" som ett hot skulle få sina fördomar och farhågor bekräftade. Det enda som funkar är dialog.

Anonym sa...

Fred: Vilka är det som står för hatpropagandan; de som ritar teckningar på mohammed eller de som står för 90 % av världens terror?

Anonym sa...

" ...den måste begränsas sig till ett fåtal punkter och upprepa dessa gång på gång”

Du har alldeles rätt, Fred, det gäller att upprepa lögnen tillräckligt många gånger så blir den en sanning till slut.

Så då kör jag väl igång då: Ni är islamofober allihopa, islam är en fredsälskande religion, alla islamister vill er bara väl. Ni är islamofober allihopa, islam är en fredsälskande religion, alla islamister vill er bara väl. Ni är islamofober allihopa, islam är en fredsälskande religion, alla islamister vill er bara väl. Ni är islamofober allihopa, islam är en fredsälskande religion, alla islamister vill er bara väl.

Ska jag fortsätta, eller tar du och de andra våldsapologeterna över, Fred?