2007-09-05

Stockholmsreaktion på det borgerliga sveket

I en opinionsundersökning utför av SvD/Sifo framgår det att väljarna i Stockholm tröttnat på den borgerliga aliansen och istället skulle rösta grön-rött om det vore val idag. I artikeln framgår det inte varför väljarna tröttnat, men det krävs inte speciellt mycket fantasi för att förstå varför.

Dels har aliansen varit otydliga i konturerna, men en orsak måste naturligtvis också vara de eviga sveken och avsaknaden av förhandlingskraft i paritet med väljarnas förväntningar. Ett av de uppenbara och påtagliga sveken är införandet av permanenta trängselskatter. Sveket består givetvis i grunden av det faktum att trängselskatterna infördes trots idoga löften om motsatsen före valet. Man har inte förvaltat sitt förtroendekapital.

Utvecklingen i Stockholm följer den landsomfattande trenden och det finns all anledning att fråga sig varför väljarna förlorat tålamodet efter så kort tid. I den fallande trenden tror jag inte att det socialistiska blocket ses som ett reellt alternativ utan att omsvängningen istället är en form av hämnd och yttryck för massiv besvikelse.

Kärnpunkten är vad aliansen ska göra för att häva fallet. Det skulle vara intressant att höra de partiinterna resonemangen kring hur man fortsättningsvis tänker agera.

Har man försovit sig politiskt för att väckarklockan ringt försent?

Inga kommentarer: