2007-09-06

Folkpartistisk populism

I steg med att De nya Moderaterna mer och mer antar skepnaden av socialdemokrater, profilerar sig nu Folkpartiet som aliansblockets högerparti. I sig är detta inte speciellt märkligt sett ur ett valresultatperspektiv. Man måste göra något för att höja väljarsiffrorna.

Vad som är bekymmersamt är innehållet i Folkpartiets profilering. Allt mer framstår partiet som ett svenskt Fremskrittsparti, vilket antalet mer eller mindre märkliga utspel vittnar om. Den forna liberala profilen håller på att utraderas.

Det finns fog för att påstå att Folkpartiet vänder kappan efter vinden och det måste vara svårt för traditionella sympatisörer att förstå var partiet är på väg. Möjligen vet inte partiledningen det själva och frågan är om man över huvud taget har kontroll över händelseutvecklingen. Den nu under mattan sopade dataintrångsskandalen är exempel på tveksam hantering av partiproblematiska skeenden.

Om Moderaterna nu är socialdemokrater och Folkpartiet bortom Moderater är frågan vad Centerns roll är, likaså KD:s. Moderaterna och Folpartiet förvirrar väljarkåren och de två andra partierna försöker hjälplöst ge sken av enighet med de första.

Regeringens väg från makten och framåt har inte varit någon Eriksgata. Man har dessvärre sig helt själva att skylla

Inga kommentarer: