2007-09-18

Straffet för datorsyndande

I datorvärlden brukar man tala om "safe hex". Den konkreta innebörden i det är att man inte ska snuska med okända binärer. Oavsett om de kommer på sekundärt media eller via mejl ska man ge blaffen i det. Trivialt. Nyfikenheten har sitt pris, därav infektionshärdarna.

Nu är det emellertid på det sättet att de flesta (den absoluta merparten) virus härjar i Windows-miljö. Skälet är enkelt. Användare kör oftast med administratörsrättigheter. Det betyder att program som körs under en sådan användare får fullständiga rättigheter och kan därför skriva över, modifiera eller lägga till, i eller kring, vitala systemfiler.

Windows är för övrigt i grunden felkonstruerat.

När det gäller virusattacker brukar Apple-fantaster propagera för att köpa en Mac. Faktum är att Mac OS X är bättre skyddat än Windows. Det har sin grund i att Mac OS X är baserat på UNIX vilket i sin tur betyder att man per definition inte kör inloggad som administratör. När en användare uttryckligen vill installera ett program måste administratörslösenordet (motsvarande root password) ges. Utan det blir det inte tal om något installerande.

Windows katastrofala brister är en miljardindustri. Antivirus- och antitrojanföretag lever och faller med infektionshärdarna. Ibland tror jag att Microsoft medvetet låter bli att förbättra Windows. Grundarkitekturen i Vista är den samma som i Windows NT4. Mellan de båda operativsystemen har över tio år förflutit. Utan någon egentlig förbättring annat än socker för ögat.

Windows är ett bedrägeri, en scam. Den bästa liknelsen är att citera Ulf Peder Olrog ur hans visa: "Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt".

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett sätt som jag misstänker att Microsoft försöker sig på att reparera ("patcha") defekterna i NT/Vista är att köra genom parallella maskiner i framtiden. Microsoft kommer kanske att bygga en miljö som kör framtidens Vista, via en virtuell motor. En idé är att ha en dedikerad administratörsmaskin som sköter om och kontrollerar operativsystemet som kan vara utsatt. Visst, administratörsrättigheter som kommer per standard är en bra grogrund för ogräs, men även stora installationer med avancerade fjärrkontroller i större företag har ibland omfattande problem, trots att rättigheterna är mycket lågt satta. Virus kan attakera genom ogenomtänkt kontruerade programvaror (med vissa filskrivningsmöjligheter etc). Var det bara administratörsrättigheter som var boven kunde man nog snabbt löst problemet tidigare ...